Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Isten kegyelme ingyen van
  2022-06-12 20:41:24, vasárnap
 
  Isten kegyelme ingyen van

Textus: 2Kir 5,15-16

,,Olyan nincs, hogy értékes dolgot ingyen adjanak." ,,Semmit sem adnak ingyen, még egy istennek sem." ,,Semmi sincs ingyen."

Van valami ami ingyen van, de sokan nem akarják, hogy ingyen legyen.

Ez nem más mint a legnagyobb ajándék, amit egy ember valaha is kaphat - az üdvösség ajándéka Jézus Krisztusban. Elképesztő! Nemd-e? Az üdvösség, az örök élet Istentől van, és ingyen van. Nem lehet megszerezni, kiérdemelni vagy méltónak lenni rá. Kegyelemből a miénk. Amint olvassuk:

Ef 2,8-9: ,,Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék."

Az üdvösség Isten ajándéka, amely teljes mértékben ingyen van. A keresztre feszített bűnöző is rájött erre. Évekkel korábban Naamán is rájött erre.

Naamán története világosan megmutatja nekünk, hogy az evangélium ingyen van.

Két dolog van a szövegünkben, ami ezt megmutatja nekünk.

I) Először is, Elizeus határozottan elutasította, hogy elfogadjon bármilyen ajándékot Naamántól.

Biztos vagyok benne, hogy Elizeus sok szegény embert ismert a környezetében. Miért utasította volna vissza ezeket az ajándékokat? Bizonyára jó célra használhatta volna őket, ha szétosztja őket a szegények között. Nem csak ez, hanem ha a 2Királyok 5. rész tágabb kontextusát tekintjük, úgy tűnik, hogy történetünk egy éhínség közepette játszódik. Izraelben nagy szükség volt a testi javakra.

De nem. Elizeus kategorikusan elutasította, hogy ajándékot fogadjon el.

2Kir 5,16: ,,Az élő ÚRra mondom, akinek a szolgálatában állok, hogy nem fogadok el semmit! Bár unszolta, hogy fogadja el, ő hajthatatlan maradt."

Elizeus Isten nevére hivatkozott elutasításában. Visszautasítását esküvel jelentette ki. Elizeus megmutatja Naamánnak, hogy Isten nem olyan, mint a nemzetek más úgynevezett istenei. Dale Davis azt mondja, hogy az összes többi "istenség, amely a Közel-Keletet benépesítette", "elfogadók" voltak. Pénzzel lehetett manipulálni őket, meg lehetett vásárolni a kegyeiket. Az embereknek tenniük kellett valamit, hogy kiérdemeljék a kegyeiket, vagy tenniük kellett valamit, hogy megmutassák, hogy méltóak rájuk. Elizeus azonban világosan meg akarta mutatni Naamánnak, hogy Isten kegyelme ingyen van, és hogy Isten más mint az ő istenei.

Az üdvösség a kegyelemről szól. Ez olyasvalami, amit keresztényként tisztán kell látnunk.

Ia) Isten kegyelme ingyen van.

Ezt az igazságot, ezt az alapelvet sok helyen látjuk a Szentírásban.

Róm 6,23: ,,Mert a bűn zsoldja a halál, Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban."
Ézs 55,1; 6-7: ,,Ti szomjazók mind, jöjjetek vízért, még ha nincs is pénzetek! Jöjjetek, vegyetek és egyetek! Jöjjetek, vegyetek bort és tejet, nem pénzért és nem fizetségért!...Keressétek az URat, amíg megtalálható! Hívjátok segítségül, amíg közel van! Hagyja el útját a bűnös, és gondolatait az álnok ember! Térjen az ÚRhoz, mert irgalmaz neki, Istenünkhöz, mert kész megbocsátani."

Ib) Nem tudod megvásárolni az üdvösséget.

Ha azt hiszed, hogy igen, akkor a szíved nem egyenes, nem tiszta Isten előtt. Ez azt jelenti, hogy nincs üdvösséged. Így volt ez Simonnal, a varázslóval is az Apostolok Cselekedetei 8-ban. Meg akarta vásárolni a képességet, hogy másoknak adhassa a Lelket. Péter azt mondta neki:

,,Vesszen el a pénzed veled együtt, amiért azt gondoltad, hogy pénzen megszerezheted az Isten ajándékát! Nem részesülhetsz és nem is örökölhetsz ebből, mert a szíved nem tiszta az Isten előtt."

Ha megvásárolhatnád az üdvösséget, akkor Jézus nem mondta volna azt, hogy: ,,Mily nehezen mennek be az Isten országába, akiknek gazdagságuk van!"

Ic) De sok embernek nem tetszik, hogy a kegyelem ingyen van.

Ennek oka a bűn és a Sátán befolyása. Vitathatatlan tény, hogy sok eretnekség, amely az egyházat a történelme során sújtotta, a hamis tanítók miatt volt, akik azt mondták, hogy az embereknek Jézus munkáján kívül másra is szükségük van. Valamit kell tenniük, valamit hozzá kell tenniük, hogy kiérdemeljék vagy méltóak legyenek rá. Néha az emberek ki akarnak érdemelni valamit, és ez sehol sem igazabb, mint a Jézusban való üdvösség tekintetében.

Pál apostol a Galata levélben foglalkozott néhány ilyen eretnekséggel. Néhány hamis tanító eljött Galatába, és azt mondta az ottani keresztényeknek, hogy a Jézusban való hit mellett körül kell metélkedniük. A 3. fejezetben az apostol ezt írta: (Galata 3:1-3)

,,Ó, esztelen galaták, ki igézett meg titeket, akiknek szeme előtt úgy írtuk le Jézus Krisztust, mintha közöttetek feszítették volna meg? Csak azt szeretném megtudni tőletek: a törvény cselekvése alapján kaptátok-e a Lelket, vagy a hit igéjének hallása alapján? Ennyire esztelenek vagytok? Amit Lélekben kezdtetek el, most testben akarjátok befejezni?"

Sok hamis tanító a mennybe jutáshoz szükségesnek tartja a körülmetélkedést vagy a törvény valamely más aspektusának megtartását, mint például: a keresztséget, vagy a szombat megtartását.

Az evangélium Jézusról, az Ő munkájáról szól. Nem Jézusról, az Ő művéről és aztán valami másról szól. Az Ő munkáját hit által sajátítjuk el, de még ez is Isten ajándéka.

Isten kegyelme ingyenes. Nem tudjuk kiérdemelni. Azokra az érdemtelen bűnösökre száll, akik nem érdemelték ki.

Róm 4,4-5: ,,Aki fáradozik, annak a bért nem jutalomként számítják, hanem azért, mert tartoznak azzal. Aki pedig nem fáradozik, hanem hisz abban, aki megigazítja az istentelent, annak Isten a hitét számítja igazságul."

Az üdvösség ajándék. Ingyen van. Ez ki van hangsúlyozva az Újszövetség végén is.

Jel 22,17: ,,A Lélek és a menyasszony így szól: Jöjj! Aki csak hallja, az is mondja: Jöjj! Aki szomjazik, jöjjön! Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen!"



II. A második dolog a szövegünkben, ami megmutatja, hogy mennyire fontos, hogy megértsük, hogy a kegyelem ingyenes, az a Géházi büntetése.

Isten nagyon súlyosan megbüntette. Büntetése azt mutatja, hogy a kegyelem ingyenessége olyan alapelv, amelyet nem szabad megsérteni. Elizeus azt mondta neki:

,,Ragadjon rád és utódaidra Naamán bélpoklossága örökre! És az olyan poklosan ment ki előle, mint a hó." (27 vers)

Naamán leprája örökre Géházira és leszármazottaira szállt. Miért? Miért kapott ilyen súlyos büntetést?
Ray Dillard: ,,Azért, mert Géházi tönkretette azt, amit Isten tett: Isten azt akarta, hogy Naamán megismerje ingyenes kegyelmét, de Géházi megpróbált árat szabni az Isten jóságának. Izrael Istene nem fogadott el kenőpénzt; nem hagyta magát pénzzel manipulálni, és nem adott teret az emberi büszkeségnek. Az Ő kegyelme ingyenes volt. Géházi mást sugallt, ennek pont az ellenkezőjét és ez sokba került neki."

Géházi semmit nem tudott Isten kegyelmének ingyenességéről. Azt gondolta magában:

,,Lám, az én uram kíméletes volt ehhez az arámi Naamánhoz, és nem fogadta el tőle, amit hozott."

Géházi gondolatai a földhöz kötődtek, az anyagi dolgokhoz. Teljesen átsiklott Elizeus gesztusának jelentőségén. Isten kegyelme ingyenes.

Ezért kérdezem tőled: mentél-e Jézushoz úgy, hogy nem vittél hozzá semmit mást, csak a bűneidet?

Elengedted minden önértékelésedet? Elengedted a cselekedeteidet? Ezt meg kell kérdezned magadtól.

Természetesen, amikor a Szentlélek eljön hozzánk, megváltoztatja az életünket. Szeretjük Isten parancsolatait, és igyekszünk engedelmeskedni nekik. Ez elkerülhetetlen. A Jakab 2:26 azt mondja nekünk: ,,A hit cselekedetek nélkül halott."

De a cselekedeteink nem mentenek meg minket. A cselekedeteink azt mutatják, hogy ismerjük Krisztust. A cselekedeteink azt mutatják, hogy hálásak vagyunk az üdvösség ingyenes ajándékáért, amelyet Krisztusban kaptunk. De a cselekedeteink nem járulnak hozzá az üdvösségünkhöz. Jézus és az Ő munkája által üdvözülünk, és a hitünknek Őrá kell irányulnia, nem pedig a munkáinkra. A Róma 3:28 azt mondja:

,,Hiszen azt tartjuk, hogy hit által igazul meg az ember, a törvény cselekvésétől függetlenül."

Róm 3,20: ,,Mert a törvény cselekedeteiből senki sem fog megigazulni őelőtte. Hiszen a törvényből csak a bűn felismerése adódik."

Isten Igéje arra is figyelmeztet, hogy semmit ne tegyünk a Jézusban való hit mellé.

Kol 2,16-19: ,,Senki el ne ítéljen titeket ételért és italért, ünnep, újhold vagy szombat miatt. Hiszen ezek csak árnyékai az eljövendő Krisztusnak, aki a valóság. Ne vegye el tőletek a versenydíjat az, aki alázatoskodásban és angyalok iránti tiszteletben tetszeleg, látomásaival foglalkozik, saját bölcsességétől ok nélkül felfuvalkodik, de nem ragaszkodik a Főhöz: pedig ő tartja össze az egész testet inak és ízületek segítségével, és az őáltala növekszik Isten szerinti növekedéssel."

Testvérek, legyetek tisztában azzal, hogy: a megváltás, amit Jézusban kapunk, ingyenes, tökéletes és teljesen elegendő a megmentésünkre. Semmi másra nincs szükségünk, és fontos, hogy semmit ne tegyünk hozzá.

De miért büntette meg Isten Géházit ilyen szigorúan? Azért, mert:

az ingyenes kegyelem, az ingyenes üdvösség olyan tanok, amelyek arra szolgálnak, hogy Istennek sok dicsőséget szerezzenek.

Keresztényként sok mindenen elcsodálkozunk. Miért engedte meg Isten a bűnt a világon? Úgy tűnhet számunkra, hogy jobb lett volna, ha Isten nem engedi meg. Gondoljunk csak arra a sok szenvedésre és nyomorúságra, ami a bűn miatt következett be.

Miért engedte volna meg ezt Isten? Nos, ez rejtélyes, és nem szabad elfelejtenünk, hogy Isten útjai messze a mi útjaink felett állnak, és az Ő gondolatai a mi gondolataink felett. (Ézsaiás 55) De ahogyan Isten a saját dicsőségére támasztotta a fáraót (Róma 9:17), úgy a bűnösöket is a saját dicsőségére menti meg. Dicsősége az Ő ingyenes kegyelmében mutatkozik meg. Kálvin János mondja az Efézus 2,8-10 kapcsán:

"a mi üdvösségünk az igazi tükör, amelyben Isten végtelen dicsőségét szemlélhetjük, mert az az akarata, hogy mindenekfelett az ő jóságából ismerjék meg".


Hogyan szeretheti Isten a bűnösöket? Hogyan küldhette el Fiát, hogy meghaljon azok helyett, akik fellázadtak ellene? Hogyan adhatta Őt nekik ajándékba? Hogyan tudta Jézus magára venni a mi büntetésünket?

A válasz ezekre a kérdésekre az, hogy ezáltal Ő feltárja a szeretetét, jóságát és egyéb tökéletességeit, hogy Őt dicsőítsék. Kálvin így folytatja:

"Szent Pál itt teljesen eltünteti az ember minden dicsőségét és fennhéjázását, hogy egyedül Isten magasztaltassék".

Istent illeti meg minden dicsőség, dicséret és tisztelet. Az apostol ezt a Jelenések 1:5-6-ban szemléltette. Ezt írta:

,,aki szeret minket, és vére által megszabadított bűneinktől, aki országa népévé tett minket, papokká Isten, az ő Atyja előtt: övé a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké. Ámen."
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: visszautasítását, leszármazottaira, megvásárolhatnád, körülmetélkedést, alázatoskodásban, cselekedeteiből, cselekedeteidet, elkerülhetetlen, önértékelésedet, tökéletességeit, cselekedetekért, magasztaltassék, keresztényeknek, engedelmeskedni, ingyenességéről, megszerezheted, cselekedeteink, parancsolatait, bölcsességétől, megmentésünkre, üdvösségünkhöz, keresztényként, elcsodálkozunk, megváltoztatja, mindenekfelett, megszabadított, elutasításában, szolgálatában, felfuvalkodik, cselekvésétől, kategorikusan, eretnekséggel, fennhéjázását, benépesítette, környezetében, részesülhetsz, legnagyobb ajándék, ember valaha, üdvösség ajándéka, örök élet, üdvösség Isten, keresztre feszített, evangélium ingyen, szegények között, éhínség közepette, testi javakra, szolgálatában állok, összes többi, embereknek tenniük, kegyelemről szól, álnok ember, pénzed veled, Jézus Krisztusban, Elizeus Isten, Dale Davis, Krisztus Jézusban, Apostolok Cselekedetei, Jézus Krisztust, Amit Lélekben, Izrael Istene, Szeretjük Isten, Isten Igéje, Isten Géházit, Kálvin János, Szent Pál,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Png ház  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Bounty krémes  Albert Einstein gondolata  Szívem  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Nem számIt  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Alázat  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép estét kedves látogatóimna...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Próbálj meg ...  Png virág  Örülök, hogy látlak!  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Elköszönt  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Akarat  Rátalálsz  Irgalom és ítélet  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Jó éjszakát  Alázat  Png virág  Akik bántanak téged  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  A kételkedés kezelése  Bounty krémes  Kaffka_Margit  Png telefon  Facebookon kaptam  Nem számIt  Csak a fogyatkozás látható  Png cica  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png fotel  Szép napot kívánok  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png lepke  Egy hatékony szolga  Nem számIt  Alázat  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szívem tiéd  Reménység és erő Krisztustól e...  Idő  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
legnagyobb ajándék, ember valaha, üdvösség ajándéka, örök élet, üdvösség Isten, keresztre feszített, evangélium ingyen, szegények között, éhínség közepette, testi javakra, szolgálatában állok, összes többi, embereknek tenniük, kegyelemről szól, álnok ember, pénzed veled, kegyelem ingyen, történelme során, hamis tanítók, embereknek Jézus, ottani keresztényeknek, törvény cselekvése, mennybe jutáshoz, körülmetélkedést vagy, törvény valamely, szombat megtartását, evangélium Jézusról, érdemtelen bűnösökre, hitét számítja, üdvösség ajándék, élet vizét, második dolog, kegyelem ingyenes, kegyelem ingyenessége, olyan poklosan, emberi büszkeségnek, arámi Naamánhoz, földhöz kötődtek, anyagi dolgokhoz, üdvösség ingyenes, törvény cselekvésétől, törvény cselekedeteiből, törvényből csak, eljövendő Krisztusnak, egész testet, őáltala növekszik, ingyenes kegyelem, ingyenes üdvösség, saját dicsőségére, igazi tükör, válasz ezekre, ember minden, hatalom örökkön-örökké, visszautasítását, leszármazottaira, megvásárolhatnád, körülmetélkedést, alázatoskodásban, cselekedeteiből, cselekedeteidet, elkerülhetetlen, önértékelésedet, tökéletességeit, cselekedetekért, magasztaltassék, keresztényeknek, engedelmeskedni, ingyenességéről, megszerezheted, cselekedeteink, parancsolatait, bölcsességétől, megmentésünkre, üdvösségünkhöz, keresztényként, elcsodálkozunk, megváltoztatja, mindenekfelett, megszabadított, elutasításában, szolgálatában, felfuvalkodik, cselekvésétől, kategorikusan, eretnekséggel, fennhéjázását, benépesítette, környezetében, részesülhetsz, elfelejtenünk, szemlélhetjük, vitathatatlan, büntetésünket, bélpoklossága, természetesen, jelentőségén, ingyenessége, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5173
  • e Hét: 38949
  • e Hónap: 68261
  • e Év: 256063
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.